In Vino Veritas!
AH9231113_1
In Vino Veritas!

In vino veritas είναι μια λατινική φράση που σημαίνει «Στο κρασί, υπάρχει αλήθεια», υποδηλώνοντας ότι ένα άτομο υπό την επήρεια αλκοόλ είναι πιο πιθανό να μιλήσει με αυθεντικότητα και ειλικρίνεια. Ο Ηρόδοτος, υποστήριζε ότι αν οι Πέρσες αποφάσιζαν κάτι όταν ήταν μεθυσμένοι, έπρεπε να το επανεξετάσουν όταν ήταν νηφάλιοι. Διάφοροι συγγραφείς μετά τον Ηρόδοτο έχουν προσθέσει ότι αν οι Πέρσες έπαιρναν μια απόφαση ενώ ήταν νηφάλιοι, έβγαζαν κανόνα να την επανεξετάσουν όταν ήταν μεθυσμένοι.

Η ιστορία του σταφυλιού χρονολογείται πριν από 15 εκατομμύρια χρόνια. Αλλά η πρώτη χώρα όπου το κρασί έγινε σημαντικό μέρος της κοινωνικής ζωής ήταν η Μεσοποταμία, η γη στις όχθες του Τίγρη και του Ευφράτη στο σύγχρονο Ιράν. Μήπως όμως ο πολιτισμός ξεκίνησε με τη βοήθεια του κρασιού;

Το κρασί παράγεται εδώ και χιλιάδες χρόνια. Έχουμε στοιχεία αρχαίας παραγωγής κρασιού στη Γεωργία που χρονολογούνται ήδη από 6.000 χρόνια πριν από τον Χριστό, στην Κίνα, 7.000 χρόνια π.Χ. αλλά και στην Αρμενία, το Ιράν και τη Σικελία. Η παραγωγή και η κατανάλωση κρασιού αυξήθηκε, και άνθησε από τον 15ο αιώνα και μετά ως μέρος της ευρωπαϊκής επέκτασης.

Παρά την καταστροφική προσβολή από φυλλοξήρα το 1887, η σύγχρονη επιστήμη και τεχνολογία προσαρμοσμένες στις επιταγές της βιομηχανικής παραγωγής κρασιού στην παραγωγή και κατανάλωση κρασιού πλέον σε όλο τον κόσμο. Σήμερα, οι 10 πιο σημαντικές οινοπαραγωγικές χώρες είναι η Ιταλία, η Ισπανία, η Γαλλία, οι Ηνωμένες Πολιτείες (κυρίως Καλιφόρνια), η Κίνα, η Αργεντινή, η Χιλή, η Αυστραλία, η Νότια Αφρική και η Γερμανία.